Lennart Hengstmengel

developer@vazaha.nl
Ik ben een ervaren web developer gespecialiseerd in server sided technologie. Na ruim 20 jaar professionele ervaring bij diverse bedrijven ben ik in oktober 2021 begonnen als freelancer. Lees hier meer over mijn kennis, achtergrond en ervaring. Interesse om samen te werken? Huur me in!

Wat ik doe

Ontwikkeling

Ontwerp, bouw, implementatie en ondersteuning van nieuwe applicaties en databases. Onderhoud, uitbreiden, refactoring en bugfixing van bestaande applicaties.

Koppelingen

Integratie van API's, webservices en bijvoorbeeld boekhoud- of CRM-pakketten. Ontwerp, bouw en implementatie van solide en goedgedocumenteerde API's om eigen data of diensten aan anderen beschikbaar te stellen

Infrastructuur

Webhosting, databases, applicatieservers, firewalls, load balancers. Opzet, configuratie en beheer. Stabiel en schaalbaar; in de cloud, gevirtualiseerd, of op eigen hardware.

Advies en ondersteuning

Ik geef advies op maat, en denk met je mee. Daarnaast geef ik ondersteuning en kan gebruikerstrainingen verzorgen.

Mijn tools

Server sided talen

PHP gebruik ik al sinds versie 4. Destijds was die taal minder geschikt voor complexe applicaties, en ik ontdekte Perl, een krachtige en veelzijdige maar ook onbegrepen taal. Inmiddels is die taal voorbijgestreefd door de moderne PHP-versies. Ook Python heeft inmiddels naam gemaakt als een moderne opvolger.

PHP frameworks

PHP wordt pas echt krachtig in combinatie met een goed framework zoals Laravel, dat voor een deel op Symfony is gebaseerd maar meer is dan dat. Het zorgt ervoor dat ik snel goed gestructureerde en onderhoudbare applicaties kan opzetten. Sinds februari 2021 ben ik gecertificeerd Laravel developer.

Javascript

Javascript zit al lang niet alleen meer in de browser of front end maar draait tegenwoordig overal, op de server, en als onderdelen van je ontwikkelomgeving. Maar ook een back end developer zoals ik kan inmiddels niet meer zonder front end frameworks zoals Vue.js en React.

Operating systems

Hoewel MacOS ook best mooi is, werk ik het allerliefst met Ubuntu Linux, niet alleen op de server maar ook op de desktop en laptop. Het is de perfecte open ontwikkelomgeving. De kracht die de command line met alle GNU tools biedt, in combinatie met de moderne GUI, is ongeƫvenaard.

Webserver

Apache was altijd de standaard onder de webservers, echter is die plaats inmiddels al een tijdje overgenomen door Nginx, die beter presteert en een makkelijkere configuratie heeft.

Database

De meeste data is hierarchisch en relationeel, daarvoor gebruik ik al vele jaren de relationele database MySQL. Voor de (paar) gevallen waar een no sql database beter past, gebruik ik MongoDB.

Cloud-diensten

Tegenwoordig is bijna alles gevirtualiseerd in de cloud, zoals AWS van Amazon. Ik heb er goede ervaringen mee. Maar er bestaat ook een risico op vendor lock in, waardoor ik me zoveel mogelijk probeer te beperken tot open source technologieƫn.